torsdag 9 januari 2014

Kan Chris Christie undgå Bob McDonnells öde?

Många bedömare anser att Chris Christe under dagens presskonferens hanterade situationen bra. Jag instämmer i den bedömningen. Fortfarande finns dock många frågor kvar kring den skandal New Jersey-guvernören blivit intrasslad i - och även om han personligen inte var inblandad så är situationen fortfarande så pass allvarlig att det i slutändan kan leda till hans politiska fall - precis som fallet var med hans guvernörskollega Bob McDonnell i Virginia.

Jim Geraghty har här i National Review en artikel som påminner om de båda guvernörernas sammankopplade karriärer. Båda vann 2009 och göt nytt hopp i republikanerna efter Obamas storartade seger året dessförinnan.

Chris Christie besegrade sittande demokratiske guvernör Jon Corzine, och Bob McDonnell kom att efterträda avgående demokratiske guvernör Tim Kaine. Fyra år senare tycks dock det hopp de ingav GOP ha varit falskt, menar författaren.

Christie kampanjade som den som skulle rensa upp i en korrupt delstat. Det behövdes i en delstat med en historia av korruption. Men Christie ser inte längre så fläckfri ut med de nu offentliggjorda e-mailen om trafikstörningarna på Washington Bridge. Ett av mailen löd bl a: att de skolbarn som inte kom fram var: "children of Buono voters” - dvs barn till demokraternas guvernörskandidat Barbara Buono.

I bästa fall, argumenterar Jim Geraghty, är Christie oskyldig och var bara ignorant ifråga om vad hans stab sysslade med. Men även om så var fallet så har han likväl spenderat de senaste två månaderna med att avfärda de kritiker som nu fått rätt - något som i så fall visar att han varit en mycket dålig människokännare.

Bob McDonnells historia är ännu besvärligare. McDonnells guvernörskap kollapsade när det uppdagades att hans familj tagit emot gåvor för 165,000 dollar från Star Scientific, Inc:s CEO Jonnie R. Williams Sr - som också donerade till McDonnells politiska kampanj. Gåvor som inkluderat en Rolex för 6500 dollar, 15 000 dollar för hustrun Maureens shopping-tur i New York etc, något som familjen försökte hålla undan från allmänheten.

Virginias lag kräver att en guvernör redovisar alla utgifter över 50 dollar, däremot behöver familjen inte redovisa gåvor man fått. Men det hela framstod inte bra, och när McDonnell 2011 också lät låna ut guvernörsresidenset till en firmafest för Star Scientific, Inc och där poserade på bilder med företagets produkter som sedan lades ut på företagets officiella Facebook-sida (vilket McDonnells personal dock säger aldrig hade godkänts), så hamnade han i rejäla problem - och fortfarande kan det bli så att han kommer att åtalas. Hans politiska karriär hade i alla fall kraschat.

Jim Geraghty avslutar sedan:

Despite his other achievements in office and the relative good times Virginia enjoyed during his term, Bob McDonnell is likely to be remembered as an embarrassment. The question is whether Christie can escape the same fate.


Det får vi helt enkelt se. Personligen fann jag Christies presskonferens övertygande och har själv fortfarande förtroende för honom. Men det behöver grävas djupare i saken och fortfarande kvarstår svaret på frågan varför hans nu sparkade biträdande stabschef Bridget Anne Kelly egentligen gjorde som hon gjorde. För att få ett svar på vilka fler som eventuellt var inblandade är den frågan av stor relevans. Och att Christie inte tog upp den är fortfarande besynnerligt.

Källa: National Review

Se även tidigare inlägg:

Chris Christies presskonferens 20140109

-------------

Valresultaten 2013 i New Jersey, New York och Virginia 20131106

Bob McDonnells snabba fall: nu en självförvållad slagpåse i guvernörsvalet 20130731

Inga kommentarer: