tisdag 5 november 2013

Snowden i rampljuset

Jag har inte hunnit hänga med i detalj i alla vändor kring Edward Snowden de senaste veckorna. Men här är i alla fall en del saker jag samlat ihop.

SVD skriver här om hur Snowden i allt högre grad pekat ut Sverige som en viktig faktor i det globala övervakningssamarbetet.

Här skriver New York Times om Snowdens önskan att benådas av USA.

Här skriver Time om hur Vita Huset sagt nej till den saken.

Och här har NBC en artikel om ett manifest Snowden publicerat.

Och här skriver Hot Air om hur USA:s utrikesminister John Kerry och NSA-direktör Keith Alexander kritiserar varandra. John Kerry säger inför brittisk publik att NSA gått för långt, medan Alexander tydligt förklarar att det NSA gjort har man gjort helt på Obama-administrationens order.

Utöver det rent politiska spelet har Edward Snowden nu också fått ett nytt jobb i sitt nya hemland Ryssland. Något Tim Clemente, fd anti-terrorist-agent vid FBI här kommenterar på CNN:



Och här också ett inslag om Snowden, som förklarar att han gjort världen en tjänst som avslöjat NSA:s och andra regeringars spaningsprogram:



Därtill kan också tilläggas att Obama-administrationen inte är speciellt bekymrade över Europas kritik, bortsett från kritiken mot övervakningen av Angela Merkel som man tagit på stort allvar. Tyskland har förstås också engagerat sig djupt i övervakningsfrågan. Der Spiegel skriver här om den nu ansträngda relationen mellan Tyskland och USA, och här är Der Spiegels artikelarkiv över allt som skrivits om NSA-skandalen.

Min egen syn på saken är att Obama, istället för att jaga Snowden borde be denne hjälpa Vita Huset att bygga hemsidor.

Se även tidigare inlägg:

Kongressförhöret om NSA:s övervakning av världsledare 20131101

NSA:s övervakning av Google och Yahoo 20131031

Inga kommentarer: