fredag 11 oktober 2013

Amerikaner ger republikanerna skulden för regeringsstoppet

En ny opinionsundersökning från NBC/Wall Street Journal visar att den amerikanska allmänheten med stor marginal ger republikanerna skulden för regeringsnedstängningen. 53% skyller på republikanerna i Representanthuset mot 31% som skyller på president Obama. Samtidigt finns också utstickande republikanska medlemmar i Senaten, som Ted Cruz som kör te-party-racet och rättfärdigar nedstängningen kraftfullare än de flesta. Här har NBC ett inslag om siffrorna:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Den amerikanska allmänheten har rätt. Felet är republikanernas - inte alla republikaners - men tillräckligt många för att partiet med rätta bör bära skulden. Republikanerna agerar givetvis också fel - då frågan om ObamaCare är och borde vara en helt annan sak än regeringsstoppet och skuldtaksförhandlingar.

Te-party-rörelsen är i grunden en mycket sund rörelse baserad på den amerikanska konstitutionen och klassisk konservativ marknadsliberalism, som i en tid när USA:s federala regering under Barack Obamas första år höjde rösten för en klassisk syn på den amerikanska konstitutionen i motsats till Obamas liberala progressivism.

Inom te-party-rörelsen fanns emellertid också en rad tokstollar som Sharon Angle och Christine O Donnell. De flesta av dessa rensades dock bort, och te-party-rörelsen fick istället en mängd sunda framträdande röster som Rand Paul och i viss mån också Marco Rubio. Senator Ted Cruz har dock visat sig tillhöra den galna falangen som helt enkelt inte ser verkligheten och inte förstår vad konservatism verkligen innebär.

Republikanerna behöver te-party-rörelsen och behöver hålla sig trogen till konservatismens rötter - men partiet behöver inte vara blinda för verkligheten och spela spel så som nu görs. Cruz-falangen är inte konservativ utan farligt populistisk, och något som skadar snarare än gynnar den konservativa filosofin.

Se även tidigare inlägg:

John McCain om regeringsstoppet och förhandlingarna 20131011

Inga kommentarer: