onsdag 10 juli 2013

Detroits grekiska tragedi

Kevyn Orr tillsattes i mars av Michigans republikanske guvernör Rick Snyder till att ta över styret över ekonomiskt kraschade bilstaden Detroit med sina 20 miljarder dollar i obetalda skulder.

Orr har nu släppt en 134-sidig rapport om tillståndet i staden, något Charles Lane skriver här om i Washington Post.

Rapporten bekräftar det många tidigare skrivit om: att starka fackföreningar har gjort ekonomisk sanering omöjlig, och att anställda kan hoppa från jobb till jobb helt beroende på hur länge de varit verksamma och helt oberoende av meriter. Mer än 38% av stadens skatteintäkter gick till förmånliga pensioner och hälsovård för pensionärer - pengar som annars skulle gått till stadens underhåll, vilket märks i saker som att brandstationerna i staden i medel är 80 år gamla och att stadsparkerna krympt från 317 till 107 de sista femtio åren.

Polisens effektivitet är också extremt låg, och våldet i Detroit fem gånger högre än medelnivån nationellt. I likhet med Grekland, som fick se sina statsskulder köpas upp av tyska och franska banker, långt efter att det borde ha framstått som meningslöst, så närde sig Detroit och också på Wall Street-spekulanter.

Kevyn Orr är tillsatt att styra staden egenmäktigt för att få bukt på situationen - och hans agerande för att få Detroit på fötter igen, kommer att bli mycket intressant att följa. Hela rapporten kan läsas här.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Detroit-bor demonstrerar mot övertagande 20130326

Guvernör Rick Snyder tar över Detroit 20130302

Detroit - staden som sänktes av fackföreningarna 20130223

Inga kommentarer: