söndag 2 juni 2013

Immigrationsreformens osäkra öde

Immigrationsreform är president Obamas viktigaste och kanske också enda möjliga politiska reform under sitt första halvår av sin andra mandatperiod. Dörrar för en reform har på olika plan öppnats inte minst med godkännandet av förslaget i Senatens Judiciary Committee, men likväl är reformen allt annat än säker.

Time skriver här om immigrationsreformens öde fortfarande är osäker. Att göra immigrationsreformen säkrad i Senaten genom att få minst 60 senatorer att rösta ja, är inte säkert. Och även om det lyckas återstår ett godkännande i det av republikanerna kontrollerade Representanthuset.

Och Husets ordförande John Boehner har också sagt att man inte kommer att godkänna/röst om Senatens förslag rakt av (vilket vore enklaste sätt att få en reform godkänd, och en metod som använts tidigare bl a för att godkänna skattekompromissen för att undvika det vid nyår hotande budgetstupet), utan denna gång göra som man alltid gjort: först utarbeta sitt eget förslag:

“We will not simply take up and accept a bill that is emerging in the Senate if it passes,” wrote a passel of House leaders, headed by Speaker John Boehner. “Rather, through regular order, the House will work its will and produce its own legislation.”


Om Representanthuset skriver sitt eget reformförslag kommer processen att bli mycket mer komplicerad: kommittéer i respektive kammare måste då sammanfoga de två kamrarnas olika förslag och godkänna detta i sina respektive kommittéer, och där kommer partiernas olika syn på vad som är viktigt i en reform snabbt att konfrontera varandra: Republikanernas förespråkande av stark gränsbevakning och av att hålla kostnaderna för en reform nere, kommer att ställas mot demokraternas önskan att se en väg till medborgarskap för illegala invandrare, och om de inte får som de vill kan de mycket väl säga nej till reformen i väntan på en framtida bättre sådan.

Därtill präglas Washington nu också av de olika skandalerna som också de står i både medias och politikers fokus. En första fingervisning om immigrationsreformens öde får dock se när ett förslag presenteras inför den fulla Senaten.

Källa: Time

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Rand Paul om drönare, immigration och skandaler 20130526

Inga kommentarer: