fredag 1 februari 2013

New Yorks fd borgmästare Ed Koch avliden

Demokraten Ed Koch, fd borgmästare i New York mellan 1978 och 1989, avled idag vid 88 års ålder. New York har en historia av tuffa borgmästare och Edward Koch var både en tuff och färgstark sådan, något New York Times berättar om i denna långa artikel.

Koch ledde New York från den nära bankrutten på 1970-talet in i välstånd på 1980-talet, och 1981 blev han stadens förste borgmästare att inför sitt återval nomineras av såväl demokraterna som republikanerna. Han satt också tre perioder som borgmästare, vilket är mycket unikt.

I slutet av hans borgmästarperiod drogs medarbetare i hans omgivning dock in i en korruptionsskandal, som utreddes av Manhattans åklagare Rudy Giuliani. Borgmästare Koch själv fälldes dock inte för något, men händelserna och utredningarna drog ner hans rykte.

Koch hade även en ansträngd relation till svarta, i synnerhet efter att han stängde ner stadens sjukhus Sydenham Hospital i Harlem, en besparing för staden men en oerhörd prestigeförlust för svarta läkare som hade svårt att komma in på andra sjukhus. Och i efterhand har Koch förklarat att han ångrar det beslutet, och sa 2009:

There was such a psychological attachment to Sydenham, because black doctors couldn’t get into other hospitals. It was the psychological attachment that I violated.”


Läs gärna hela New York Times mycket intressanta artikel om en av USA:s viktigaste politiker på 1980-talet. En dokumentär om Koch karriär har också gjorts, och hade premiär i tisdags. Edward Koch själv hann dock aldrig ta del av den, men för oss som inte riktigt än har lämnat jordelivet ger filmen möjlighet att enkelt sätta sig in en spännande New York-karriär. Här är trailern:



Mitt eget första minne av Ed Koch är från 2004 när han gjorde en liten halvrolig välkomstvideo för republikanerna tillsammans med en elefant, och på konventet förklarade att han som demokrat stödde George W. Bushs omval - något Bush-kampanjen givetvis inte var sena med att lyfta fram. (Kochs RNC-tal går att läsa här).

Källa: New York Times

Se även tidigare inlägg:

New Yorks lyckade brottsbekämpning i jämförelse med Sveriges misslyckade 20130110

Inga kommentarer: