onsdag 12 december 2012

Dokumentär om kriget mot droger

USA:s libertarianska (och även liberala) rörelse vann i det senaste valet en rad segrar, där ett antal delstater beslöt sig för att legalisera marijuana - detta trots att ett federalt förbud fortfarande råder.

USA har i dryga 40 år utkämpat ett synnerligen fruktlöst "krig mot droger" som i princip bara fått som konsekvens att miljoner på sin höjd halvkriminella amerikaner åkt in på långa fängelsestraff, i bland så länge som livstidsdomar utan möjlighet till benådning, för vad som i Sverige skulle betraktas som ringa drogrelaterade brott.

En ny dokumentär som berättar historien om detta krig är dokumentären "The House I Live in" vars trailer kan ses här:



Här intervjuas också regissören Eugene Jarecki av Andrea Mitchell på NBC News:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



En av mina förhoppningar när Obama vann 2008, var att hans Justitieminister Eric Holder i korrekt liberal anda skulle upphäva FBI:s förföljelse av tillhandahållande av medicinsk marijuana i delstater där sådant är lagligt. Några sådana ansträngningar gjorde han dock inte (han ingav dock till en början visst hopp) - han och president Obama valde istället att satsa alla sina verkliga krafter på att avsluta det betydligt sundare, viktigare och mer framgångsrika "kriget mot terrorismen" (även om Obama i praktiken skulle fortsätta detta på sitt eget sätt, med sitt eget namn - det kassa namn ingen längre minns, varför alla fortfarande säger "kriget mot terrorn" - och sina egna metoder).

Förhoppningsvis kan denna dokumentär innebära början på en verklig förändring ifråga om ett verkligt "krig" som - till skillnad från kriget mot terrorismen - verkligen inte fungerar.

Se även tidigare inlägg:

Paul Ryan: Regeringen bör respektera delstatliga marijuana-lagar 20120908

Förslag om att avskaffa federalt förbud mot marijuana 20110623

CPAC 2011 - del 15: Gary Johnson 20110212

Väljare säger nej till marijuana och nej till sharia 20101103

Marijuana kan bli lagligt i Kalifornien 20101025

Eric H. Holder tänker stoppa åtal av laglig marijuana 20090319

USA:s svaga rättsväsende 20090319

Inga kommentarer: