fredag 12 oktober 2012

Nobels fredspris går till EU

2009 fick president Obama nobelpriset. Inte för att han gjort något konkret, utan för att Nobelkommittén tyckte att han pratade bra. 2007 gick fredspriset till Al Gore av alla människor. Och i år gick fredspriset till - den Europeiska Unionen.

Nobels fredspris är numera helt oväsentligt. Det finns ingen heder eller ära i att vinna det. Priset delas ut till politiska ideologer eller, som i detta fall, politiska projekt, man sympatiserar med - varken mer eller mindre. Riktiga fredsaktivister världen över borde helt enkelt börja nobba Nobels fredspris också istället nöja sig med USA:s president och USA:s kongressutmärkelser.

Vad Nobels kommitté med denna utmärkelse försöker göra är att stärka historierevisionistiska föreställningen om att EU-projektet räddat Europa från ett tredje världskrig. EU är tyvärr inget fredsprojekt, däremot ett ytterst frihetshämmande projekt, som verkligt fredsönskande och frihetssträvande europeiska nationer har allt att vinna på att helt enkelt lämna.

I sammanhanget rekommenderas starkt vår podd från i somras där EU-projektet jämförs med USA. Länk nedan.

Och här följer en repris på en utmärkt låt några av mina vänsterpolare från bandet Kreti och Pleti gjorde 2003 i kampen mot EMU:



Källor: SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Vår podd som jämför EU-projektet med USA. Ett nu mycket aktuellt ämne:

En jämförelse mellan EU och USA 20120625

Inga kommentarer: