söndag 15 juli 2012

Bain-attackerna handlar om att definiera Romney

Obama-teamets attacker mot vilken roll Mitt Romney hade i Bain Capital där arbetare tvingades gå, och jobb flyttades utomlands handlar - som många tidigare uppmärksammat - i första hand förstås inte om vilka beslut Romney tog där och då för längesen. Time har här en artikel som också konstaterar detta, och skriver att Romney i ville att företaget med största möjliga mån skulle gå i vinst - vilket säkert kan ha drabbat arbetarnas anställningstrygghet vid olika tillfällen.

Det beslut han då fattade har dock föga med de frågor som nu borde diskuteras: nämligen vilka beslut han kommer att fatta i framtiden för USA:s nationella bästa. Den debatt som Obama-teamet nu driver handlar istället om något helt annat, nämligen om att "definiera Romney" - att hamra in bilden av honom i allmänhetens medvetande om att vara en kallsinnad kapitalist.

Ungefär samma sak försökte - och lyckades - Bush-teamet göra 2004 med sin demokratiske mostståndare John Kerry, när de - och anslutna grupper - anklagade Kerry för att ha varit opatriotisk under Vietnamkriget. Inte heller den frågan var särskilt väsentlig för Kerrys eventuella presidentskap, men det hamrade in bilden av Kerry dels som icke-lojalt till nationen och vidare också som en flip-flopper som inte visste vad han tyckte i en rad olika frågor.

Det fungerade för Karl Rove - och nu försöker David Axelrod och Barack Obama göra samma sak med Mitt Romney. Om det fungerar, återstår dock att se.

Källa: Time

Se även tidigare inlägg:

FNS: Välfärdsreformer, Bain Capital 20120715

Inga kommentarer: