tisdag 8 maj 2012

Schwarzenegger manar till ett bredare GOP

Arnold Schwarzenegger - Kaliforniens fd guvernör - som i många republikaners ögon fömodligen också betrakta som just en före-detting, dels pg a sin uppdagade otrohetsaffär vilket resulterade i skilsmässan med Maria Shriver, och dels pg a Schwarzeneggers tämligen Nixon-moderata republikanism - skriver är en artikel i Los Angeles Times om hur GOP måste ta avstånd från den snävhet partiet på senare år kännetecknats av och istället återgå till att vara det breda parti Reagan en gång öppnade upp för.

Han berättar hur han själv lockades till det republikanska partiet av Richard Nixon och dennes syn på liten regering, låga skatter och en stark militär. Republikanerna - inklusive Ronald Reagan - var dock alltid beredda att samarbeta med demokrater och komma fram till pragmatiska kompromisser. Så är dock inte fallet i dagens parti där kravet på en specifik konservativ renlärighet tvingat bort många goda republikaner och förmått andra att självmant lämna partiet.

Så bör inte vara fallet, menar Schwarzenegger och förklarar hur Richard Nixon förespråkade allmän sjukvård, hur Reagan skapade the Environmental Protection Agency (som somliga republikaner idag vill avskaffa) och hur Teddy Roosevelt fortfarande betraktas som en hjälte av konservationister. Partiet, måste återvända till att bli ett parti där både de liberala och mest konservativa republikanerna ryms.

Själv har jag väldigt svårt att se det parti Schwarzenegger efterlyser komma till stånd: partiet är idag - helt och hållet tack vare Reagan - betydligt mer ekonomiskt konservativt än under den Nixon-era som formade Schwarzenegger. Och Obama har bara befäst den ekonomiska konservatismen inom det republikanska partiet. De saker som även republikaner på 1960-70 och delvis 80-talet kunde anse lät vettigt på samma sätt som demokraterna, framstår för republikanerna inte längre vettigt (rädda miljön i Kalifornien, javisst; men dagens globala klimatavtal, naturligtvis inte. Universell sjukvård i en tid när detta framstod som något som faktiskt kunde fungera, när ekonomin var bättre, vårdkostnaderna mindre och USA:s baksidas misär mycket större än idag, ja - idag: inte en chans).

Schwarzeneggers önskan lär således inte uppfyllas. Däremot bör republikanerna sträva efter att bli bredare och mer inkluderande; men inte i första hand utifrån 30-70-talets liberala ekonomiska modeller som dagens Europa är ett stort bevis på inte fungerar, utan snarare inkluderande ifråga om minoritetsgrupper, och då i synnerhet den latinamerikanska befolkningen som är det republikanska partiets största utmaning. I det avseendet är dock Bush ett mycket bättre föredöme än både Nixon och Reagan.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Jerry Brown kritiserar GOP för klimatsyn - Schwarzenegger instämmer delvis 20111219

Inga kommentarer: