torsdag 3 maj 2012

Obamas katolska stöd har rasat

2008 vann Obama i sedvanlig demokratisk ordning de katolska rösterna över sin republikanske motståndare. Obama fick 54% av dessa röster mot John McCains 45%. Nu, tre månader efter Obamas sjukvårdsmandat som (fortfarande) kräver att katolska institutioner täcker preventivmedel i sina sjukförsäkringar har stödet bland katolska väljare rasat.

En ny gallup-undersökning visar att det nu står 46-46 mellan Obama och Mitt Romney ifråga om USA:s katoliker. Stödet skiljer sig dock siffrorna bryts ner: vita-icke-latinamerikanska katoliker stöder Romney med 55 mot 38% för Obama. Men bland latinoamerikanska katoliker har Obama överväldigande stöd med 70 mot 20% för Romney.

Den övergripande siffran är dock väldigt intressant. En av mina förhoppningar med Newt Gingrich och Rick Santorum - som båda är katoliker - var att dessa skulle kunna bidra till att få det traditionellt katolska väljarblocket att svänga till republikanerna. Nu tycks så ha skett - men inte tack vare Gingrich eller Santorum, utan tack vare Obama. Det återstår att se om dessa siffror kommer att stå sig - men helt uppenbart var det en enorm valstrategisk blunder med preventivmedelsmandatet, i synnerhet när det rörde en för demokraternas del så viktig väljargrupp, en grupp som i flera år alltmer börjat närma sig gränslandet mellan demokrater och republikaner.

Källa: Gallup

Se även tidigare inlägg:

Katolsk kritik mot Paul Ryans budget 20120427

Inga kommentarer: