tisdag 6 mars 2012

DN gör stor sak av Rush Limbaughs uttalande

Den konservative radioprataren Rush Limbaughs uttalande, där han beskrev den 30-åriga juriststudenten Sandra Fluke som en slampa och en prostituerad pg a hennes förespråkande av statligt finansierade preventivmedel - har rönt stor uppmärksamhet och även väckt stor kritik i USA. Flera av Limbaughs annonsörer har nu hoppat av och han har fått kritik även från många av sina medkonservativa.

Nyheten har även nått Sverige trots att i princip ingen här vet vem Rush Limbaugh. Här skriver DN om saken på följande sätt:

Det hjälpte inte att den ärkekonservative amerikanske radioprataren Rush Limbaugh bad om ursäkt. Och inte ens att han sa att ursäkten kom från hjärtat. Nu överger hans annonsörer honom.


Och vidare:

Det var i förra veckan som Limbaugh kallade en 30-årig kvinnlig juridikstuderande för "hora" och "prostituerad" sedan hon vittnat inför en demokratisk kongresskommitté som handlade om demokraternas sjukförsäkringsreform och om arbetsgivare ska betala för preventivmedel.


Det är en saklig beskrivning men fortfarande en obalanserad sådan. Och bilden som ges av Limbaugh är inte smickrande. Det bör den förstås inte heller vara, men däremot bör den vara balanserad. Limbaugh är en en konservativ radiopratare som inte spär på språket - men han är inte ensam. Liberalerna har sina egna lika goda kålsupare.

Den liberala TV-pratvärden Ed Schultz beskrev för en tid sedan den konservativa radioprataren Laura Ingraham som en "högerslampa" - och den nu från MNSBC sparkade Keith Olbermann pratade jämt och ständigt nedsättande, svartmålande och elakt - på ett sätt som fick hans liberale kollega Jon Stewart att göra följande Olbermann-kritiska-inslag, där han ansåg att Olbermann gått från att vara en person som för fram tänkvärda ståndpunkter till att bli någon som bara kallar folk vid fula namn.

I en svensk kontext, om inte annat för balansens skull - så hade det förstås varit värt att också nämna att den liberala miljön på sina håll är likadan - och att det är en del av den amerikanska politiska retoriken. En fotnot längst ner i artikeln hade räckt. Istället rapporterar DN på ett sätt som får en okunnig svensk läsare som inte har några egna erfarenheter av den amerikanska politiska radio- och TV-pratarmiljön att helt och hållet köpa bilden av USA:s konservativa som vettvilliga galningar. Vilket de givetvis inte är. Något vi som faktiskt följer denna miljö mer noggrant än svenska journalister gör, vet.

Det vet dock inte svenska folket överlag, och läser de DN får de heller aldrig veta något. De får av artikeln inte lära sig något alls om den amerikanska pratradiomiljön, det enda de får är medialt pådyvlad föreställning. Och därtill också en felaktig sådan.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Limbaugh ber om ursäkt 20120304

Stor kritik mot Rush Limbaugh för nedsättande uttalande 20120302

4 kommentarer:

Ulf sa...

Bill maher är ett annat exempel på vänsterkommentator som uttalat sig hatiskt mot kvinnor, kallat Sarah Palin för twat, cunt, boob osv. Jag har inte hittat den upprörda dn artikeln om DET ännu...

Vänsterbloggaren Kirsten Powers på the daily beast skrev en sammanfattande kolumn idag om vänsterns blinda fläck för sina kvinnohatande företrädare.

Ronie Berggren sa...

Tack för upplysningarna :) Min syn på saken är att de är nästan likadana på båda sidor. Men däremot är konservativa överlag mycket försiktigare, medan liberaler oftast säger såväl det ena som det andra och oftast kommer undan med det.

Unknown sa...

Har ar David Frums analys, som jag helt delar:

http://edition.cnn.com/2012/03/05/opinion/frum-rush-limbaugh-fairness/index.html

Ronie Berggren sa...

michael,

en väldigt bra analys av Frum.