tisdag 27 december 2011

Vittnesmål från Nordkoreas hemliga fångläger

Med Kim Jong il:s död finns kanske en strimla hopp om förändring i det slutna kommunistlandet. En sak som snarast borde avskaffas är nationens fruktansvärda koncentrationsläger. CNN har här ett inslag med den fd fången Kang Chol-hwan som fängslades som 9-åring och spenderade tio år i ett nordkoreanskt läger och 2005 skrev boken The Aquariums of Pyongyang: Ten Years in the North Korean Gulag om sina upplevelser.

Kang Chol-hwan träffade också tidigare president George W. Bush i Vita Huset, som i sin egen biografi "Decision Points" nämner Kang Chol-hwans bok.



Vittnesmålet ovan beskriver koncentrationsläger fullt jämförbara med såväl Hitlers koncentrationsläger som de sovjetiska Gulaglägren - med skillnaden att de nordkoreanska fängelserna kombinerar det fruktansvärda i bådadera (de är lika grymma som Hitlers läger och lika och har länge straff än de sovjetiska lägren).

2006 blev USA:s tidigare president George W. Bush kallade för "djävulen" i FN:s generalförsamling (visserligen av Hugo Chavez - men alltför få protesterade). För några dagar sedan höll man i FN en tyst minut till minne för Kim Jong il. Två saker som säger allt om FN:s moraliska kompass - vilket i sig är en utmärkt orsak till att förespråka amerikansk exceptionalism framför en naiv utopisk internationalism.

Se även tidigare inlägg:

Vaclav Havel och Kim Jong il - olika ledare för olika system 20111224

Inga kommentarer: