torsdag 3 december 2009

Bli amerikansk president i Democracy 2

I somras började jag spela spelet "Democracy 2" där man bland annat kan spela amerikansk president. Som president är man ansvarig för att balansera landets budget, betala av statsskulden och finansiera militär och polismakt för att skydda från yttre och inre hot. Man regerar dock inte ensam utan i sällskap av ett kabinett av artificiella ministrar vars olika intressegrupper kan bli missnöjda om presidenten sköter politiken alltför ensidigt - vilket i sin tur gör att man förlorar politiskt kapital (varje minister är värd en siffra), som i sin tur gör att ens handlingsutrymme minskar. Det gäller därför att försöka föra en så balanserad politik som möjligt.

Detta gäller också för att kunna vinna omval: liberaler, konservativa, religiösa, socialister, fattiga, motorister, pensionärer, föräldrar, et c - alla vill ha sin del av kakan, och får de inte detta så kommer de att visa sitt missnöje på valdagen. Bortsett från belöningen i att vinna ett val, så kan man som spelare också tilldelas priser om man skött ekonomin på ett utmärkt sätt, lyckats utrota brottsligheten, eller lyckats skapa ett jämlikt paradis.

Jag har inte spelat några lika specifikt politikerbetonade spel tidigare, och har därför inget att jämföra med. Washington Post beskrev dock Democracy 2 som en blandning mellan Sim City och C-SPAN - en beskrivning jag är beredd att skriva under på. Democracy 2 är ett spel som håller - hur länge beror på hur seriöst man tar det: det finns oändliga variabler av väljarstatistik, och möjligheter att gräva ner sig i små politiska beslut. Gör man det så lär man sig mycket, och får en större känslomässig belöning av att driva en lyckad politik. Men det går också att spela spelet på ett enklare sätt, genom att fatta stora beslut utan någon djupare eftertanke, och gör man det så spelar man igenom spelet ganska snabbt. Spelet kan också spelas på två svårighetsgrader, och man kan även ställa in ifall man vill tvingas att ställas inför slumpmässiga politiska dilemman eller ej. Oavsett vad man väljer, så håller Democracy 2 likväl i några veckor - och för alla som är intresserade av amerikansk politik så är spelet tveklöst att rekommendera.

spelets hemsida går det att ladda hem en Demo-version gratis - men det är i den fulla versionen som spelet, som bara kostar ca 20 dollar, kommer till sin rätta. Enjoy!

Inga kommentarer: